Schweizisk tradition för kvalitet

Posted on

Maloja

I den schweiziska kantonen Graubünden ligger ett distrikt som heter Maloja. I maloja finns Malojapasset där floden Maira rinner. I Maloja talade man ursprungligen rätomoranska men i och med reformationen fick italienskan starkt inflytande och blev det officiella språket. Den lombariska dialekten som talas i Maloja är fortfarande starkt präglad av det gamla språket rätomoranska och kallas bargaiot. Under 1800-talet vann det tyska språket mark och numera säger sig 70% av befolkningen i Maloja tala tyska.

Men det är inte staden Maloja som är speciellt intressant. Klädmärket med samma namn är desto mer tilldragande. Året 2004 startade Maloja sin resa och har sedan dess vuxit något enormt mycket. Detta har sina anledningar, kläderna de säljer är av högsta kvalitet och inte några jag i första taget väljer bort. Malojas kläder ser ganska annorlunda ut jämfört med konkurrenternas kläder i samma tema. Peter Rauber som är både Malojas grundare och chefsdesigner säger själv att detta är målet, han vill inte att kläderna ska kunna blandas ihop med något annat märkes kläder. Och det har han verkligen lyckats med.

Kvalitet och funktion

Men det är inte utseendet främst som är det speciella med Maloja och deras kläder. Kläderna har oerhört hög kvalitet och funktion. Eftersom kläderna är gjorda för aktivitet, så som cykling, skidåkning och löpning, finns det ingen anledning att satsa för mycket på utseende och för lite på funktion. Maloja har verkligen satsat helt rätt och skapat ett klädmärke som både har hög kvalitet och funktion men som inte därför blir fula att ha på sig.

Finns det då någon koppling mellan den flerspråkiga dalen i Graubünden, Schweiz och klädesmärket? Naturligtvis är det så. Idén till denna satsning fick Peter när han besökte denna plats och hade en alldeles speciellt tid där med nära och kära. Namnet var därmed inte direkt svårt att komma upp med.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>