Orolig hundägare

Posted on

Är du av den oroliga hundägar-typen? Tror du att din hund har råkat ut för både det ena och det andra varje gång den verkar lite trött? Självklart ska man inte stressa upp sig i onödan, men det finns en del åkommor som du borde veta om som hundägare. Detta eftersom du då snabbt kan ta bort smärtor från din hund, och i allvarliga fall rädda livet på den.
Olika hundsjukdomar har olika egenskaper. Vissa är väldigt svåra att upptäcka medan andra syns tydligt och är helt uppenbara. Det absolut enklaste sättet att upptäcka att din hund är sjuk på något sätt är att känna dig hund. Då kan du snabbt upptäcka om den beter sig annorlunda. Allt ifrån fysiska förändringar som hälta till psykiska förändringar som nedstämdhet.
Följande sjukdom och olyckor är nyttiga att känna till. För din egen och för hunden skull.
Tarmvred

Precis som människan kan hundar drabbas av tarmvred. Det är framförallt vuxna hundar som drabbas, framförallt större hundraser. Denna sjukdom är livshotande för hunden om den inte får vård snabbt. Med stark fysisk smärta, som dessutom är ihållande, märker man ofta på hunden att den lider. Ett annat tecken på tarmvred är att hunden kräks mycket. Hunden fortsätter också att kräkas utan resultat. Rent praktiskt är det magsäcken på hunden som vrids runt sin egen axel. Det är relativt vedertaget att man kan undvika tarmvred genom att inte motionera med hunden för tätt inpå att den intagit föda. Anar du tarmvred ska du inte tveka på att åka in till veterinär direkt. Tillstånden är livshotande och det kan handla om enstaka timmar. Behandling är möjlig.
Ögonskador, ormbett och getingstick

Din hund kan skadas av yttre faktorer. Känsliga områden så som ögon bör undersökas om så sker. Och detta av veterinär. Jämför din hunds ögon om du misstänker ögonskada. Ser du skillnader på dem, i form av jack eller sår så ta in hunden till en veterinär.
Om din hund blivit ormbiten är det givetvis viktigt att du kontaktar veterinär. Du upptäcker ett ormbett genom att ytan där hunden blivit biten på svullnar upp snabbt, ofta redan inom en timma. Genom att hålla hunden stilla, och inte låta den röra på sig för mycket, minskar du ner farten som giftet sprider sig på. Detta eftersom blodcirkulationen ökar om hunden rör på sig, vilket skjuter runt giftet i kroppen. Bär gärna hunden om du orkar och kan. Helst till en veterinär direkt.
Getingstick är vanligtvist inget allvarligt. Ofta gör det lite ont på hunden men går relativt snabbt över. Om hunden har haft riktigt otur och blivit biten i munnen eller på tungan kan svullnaden göra att den får svårt att andas. Då bör du kontakta veterinär. Samma gäller om du märker på hunden att dess tillstånd på något sätt förändrats av sticket. Det kan du handla om att den blivit stucken flertalet gånger.

Behöver du ta din hund till en djurklinik är Roslagstull ett utmärkt alternativ. De har lång erfarenhet och veterinärer specialiserade på hundar. Om du missat deras program på tv3, som visades förra året, kan du alltid besöka http://djurklinikenroslagstull.wordpress.com/ för mer information: http://djurklinikenroslagstull.se/.


One thought on “Orolig hundägare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>